Het gevaar van te veel buikvet.
Visceraal vet, of buikvet dat zich rond en tussen je organen in je buik wikkelt, heeft een aantal gezondheidsrisico's. Het kan het risico op chronische ontstekingen, diabetes, hartaandoeningen, beroertes, dementie, hormonale problemen, darmgezondheidsproblemen en psychische problemen verhogen. Het verminderen van visceraal vet en het verliezen van buikvet is van cruciaal belang voor je algehele gezondheid.
🌟Het probleem met buikvet
Extra vet in je lichaam dragen bij aan overgewicht of obesitas en hebben veel gezondheidsrisico's. Maar misschien wel een van de grootste risicofactoren met extra vet is als het vet in je buikstreek is, wat gewoonlijk buikvet wordt genoemd.
🌟Als we het over buikvet hebben, moeten we onderscheid maken tussen visceraal vet en onderhuids vet.
✔️Onderhuids vet is het type vet dat je kunt zien, aanraken en knijpen. Visceraal vet is een soort vet dat zich ophoopt in je binnenste van je buik vetweefsel. Het is een gelachtige vet dat zich rond en tussen de organen in je buik wikkelt, vooral rond je alvleesklier, lever en nieren.
✔️Het hebben van een grote taille en een vooruitstekende buik is meestal een teken dat je te veel visceraal vet hebt. De richtlijnen voor een gezonde buikomtrek is voor:
✔️ Vrouwen tussen de 68 en 80 cm
✔️ Mannen tussen de 79 en 94 cm
🌟Te veel visceraal vet kan de normale orgaanfunctie verstoren. Het kan ontstekingsroutes veroorzaken, chronische ontstekingen verhogen en de normale hormonale functies beïnvloeden. Visceraal vet kan de hormoonspiegels verhogen, gewichtstoename veroorzaken, je hersenfunctie beïnvloeden en je algehele gezondheid op andere manieren negatief beïnvloeden.
🌟Insuline, buikvet en bloedsuikerspiegels
Het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel en het bevorderen van insulinegevoeligheid is van cruciaal belang voor je gezondheid en daarnaast het laag houden van het viscerale vetgehalte.
Insuline is een hormoon dat door je alvleesklier wordt aangemaakt. Het helpt om je bloedsuiker op een normaal niveau te behouden. Als je iets eet dat veel suiker of koolhydraten bevat, komt het hormoon insuline te hulp om je bloedsuikerspiegel na maaltijden en snacks te verlagen.
Terwijl je lichaam voedsel verteert, zal het suiker en koolhydraat afbreken in kleinere eenheden glucose of fructose. Glucose en fructose komen dan in je bloedbaan terecht. Je alvleesklier gaat aan het werk en pompt insuline uit om de bloedsuikerspiegel naar je cellen te verplaatsen. Bloedsuiker wordt dan in je lichaam opgeslagen voor energie ter ondersteuning van de hersenen, weefsels en spierfunctie.
Naast het verzorgen van je bloedglucosewaarden, communiceert insuline ook met de vetopslag van je lichaam. Als je dagelijks te veel suikers of slechte koolhydraten eet en je lichaam kan deze overtollige suikers niet meer verbranden, Dan worden deze suikers opgeslagen als vet, Dit omvat communicatie met je visceraal vet. Het is geen verrassing dat sommigen insuline een 'vetopslaghormoon' noemen.
🌟 Lichamelijke klachten als je last hebt van insulineresistentie.
* Overgewicht
* Problemen met afvallen
* Grote eetlust
* Zin in zoetig na de maaltijd
* Je voelt na het eten van je maaltijd altijd moe
* Regelmatig dorst en aandrang om te plassen
* Hormonen problemen PCOS
* Oestrogeen of testosteron dominantie
* Acne, huidflapjes en veranderingen in de huidpigmentatie
* Hoge bloeddruk en hoge waarde triglyceriden.
